Οι αρχικές ενδείξεις των δυσκολιών μάθησης

Πλησιάζει ο καιρός που το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει ξανά! Αυτή είναι ίσως και μία από τις πιο αγχώδεις περιόδους για τους γονείς και τα παιδιά. Είναι αυτή η χρονική στιγμή κατά την οποία ο κάθε γονιός αναρωτιέται και αγχώνεται για την σχολική επίδοση του παιδιού του τη σχολική χρονιά που ακολουθεί και ξεκινά να αναζητά εκπαιδευτικούς και ειδικούς ώστε να του δώσει όσα περισσότερα εφόδια δύναται ως γονιός.

Επίσης, είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς ενός παιδιού που ετοιμάζεται να φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού, να αγωνιούν για τις ικανότητες του παιδιού τους στο νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο  και να αναρωτιούνται για δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ακόμη,  γονείς που έχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία την χρονιά που πέρασε παρουσίασαν κάποιες δυσκολίες στη συμπεριφορά, τη σχολική τους επίδοση και την καθημερινή μελέτη στο σπίτι, αρχίζουν το διάστημα αυτό να αναζητούν επιβεβαίωση της υποψίας τους και λύσεις με στόχο να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, κρίνεται πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς τόσο στην επιλογή των εκπαιδευτικών  όσο και στην επιλογή των ειδικών που θα πλαισιώσουν το παιδί έτσι ώστε να το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι σκόπιμο να τονισθεί πως ο εκπαιδευτικός, ο ειδικός και οποιοσδήποτε άλλος ασχοληθεί με το παιδί, οφείλει και έχει καθήκον να ενημερώνει τακτικά τους γονείς για την πρόοδο του παιδιού, να τους παρέχει όλες τις συμβουλές που πρέπει, να τους προμηθεύει με εκπαιδευτικό υλικό και να έχει ως πρωταρχικό τους στόχο την ανέλιξη του παιδιού και την καταπολέμηση των δυσκολιών που εκείνο παρουσιάζει.
Ένα παιδί ενδέχεται να παρουσιάζει δυσκολίες μάθησης όταν ο ρυθμός ανάγνωσης του είναι αργός συνοδευόμενος από διστακτική και συλλαβική ανάγνωση, λάθη σε γράμματα που μοιάζουν οπτικά, παραλείψεις, αντικαταστάσεις, αντιμεταθέσεις γραμμάτων, συλλαβών ή ακόμη και λέξεων, απουσία κατανόησης του κειμένου ή κατανόησης αυτού εν μέρει, αλλαγή της σειράς του βιβλίου.

Επιπρόσθετα, τα πολλά ορθογραφικά λάθη, παραλείψεις, προσθέσεις, αντιμεταθέσεις, αντικαταστάσεις γραμμάτων, συλλαβών, τα δυσανάγνωστα γράμματα, η ακαταστασία και οι πολλές μουντζούρες στο γραπτό, τα μεγάλα και αδικαιολόγητα κενά ή η κατάργηση τους, η απουσία σημείων στίξης και κάποιες φορές και κεφαλαίων γραμμάτων, οι δυσκολίες στην μνήμη και η δυσκολία εκμάθησης κανόνων μαθηματικών, αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα λόγο για αναζητηθεί η αιτία αλλά και η μέθοδος που θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές. 

Οι γονείς συνήθως, καθώς τρομάζουν και φοβούνται να το ερευνήσουν έγκαιρα, περιμένουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όταν το παιδί τελειώνει το Δημοτικό και πάει στο Γυμνάσιο, όπου τότε είναι λίγο αργά. Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης ή υπάρχει υποψία πως τις παρουσιάζουν, χρειάζονται μόνο έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας.

Δε διστάζουμε, Δε καθυστερούμε !!
Ενημερωνόμαστε  Έγκαιρα και Έγκυρα!!

Κατερίνα Χ. Δήμου – Λογοθεραπεύτρια
Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Ηπείρου
Εξειδίκευση Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ειδική εκπαίδευση: Αποκατάσταση ομιλίας, κατάποσης, γνωστικών λειτουργιών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο